top of page

HypnoBirthing®

Dé echte HypnoBirthing® cursus

In 5 lessen je samen met je partner voorbereiden op de bevalling!

Waarom HypnoBirthing® ?

Wil jij graag op een natuurlijke wijze bevallen? Zonder hier veel angst voor te hebben? Angst die wel vaak door onze maatschappij wordt ingeboezemd …


Een geboorte van je baby hoeft niet erg ongemakkelijk te zijn en veel pijn te doen! Dat is de overtuiging waar HypnoBirthing® op gebaseerd is.

 

Onze cursus gaat uit van het principe dat kinderen gebaard kunnen worden in een veilige omgeving, op een ontspannen manier, waarbij we de jonge spruit in alle rust verwelkomen in een omgeving van warmte en vreugde! Door een goede voorbereiding van de moeder op fysiek, psychisch en spiritueel niveau, kan het kind rustig en comfortabel op de wereld worden gezet. Dit vertaalt zich naar geluk en blijdschap bij zowel de ouders als kind.

 

Diepe ontspanning, de juiste informatie en zelfhypnose worden gecombineerd in een programma van vijf lessen. Staar je niet blind op het woord "Hypnose". Het gaat om autosuggestie en visualisatie zoals ook door topsporters wordt gebruikt. Op deze manier krijgt de vrouw vertrouwen in haar eigen lichaam en wordt ze in staat gesteld haar natuurlijke instincten toe te passen waardoor de baby veilig en gemakkelijk geboren kan worden.

Wat zijn de voordelen van HypnoBirthing® ?

Cursisten geven de volgende voordelen aan:

 • Gevoel van kracht en vertrouwen

 • Minder angst & spanning 

 • Minder snel uitgeput tijdens de bevalling

 • Een betere binding met het kindje in hun buik en met de partner

 • Minder behoefte aan medische ingrepen

If we change the way we view birth, the way you give birth will change.

Marie Mongan, HypnoBirthing Institute Founder

Wat houdt de cursus in?

In vijf sessies leer je wat een bevalling inhoudt en hoe die normaalgesproken verloopt. Ook gaan we bekijken waarom er redelijk wat angst bestaat rondom de bevalling en waarom vrouwen meer pijn ervaren dan nodig is. Door het aanleren van ontspanningstechnieken zal je in staat zijn makkelijker ontsluiting te krijgen.

Ademhalingstechnieken en baringshoudingen zijn andere aandachtspunten die we verder uitdiepen. Je adem wordt een doeltreffend middel dat je kan gebruiken in harmonie met de weeën. Uiteraard leer je ook verschillende baringshoudingen – de zwaartekracht doet soms wonderen!

Veel informatie krijg je op papier en digitaal mee naar huis, zodat je alles rustig door kan lezen en thuis verder kan oefenen.

Sessie 1:  de voorbereidingen, mythes doorbreken & positieve verwachtingen wekken

In welke omgeving leef je? Wat zijn je overtuigingen? Wat betekent een natuurlijke bevalling voor jou? In de eerste les gaan we de achtergrond van geboortes bekijken. Welke stellingen zijn nou gebaseerd op feiten en wetenschappelijk onderzoek en wat zijn de mythes waarmee we te maken krijgen? Door de connectie tussen je lichaam en geest beter te begrijpen, onderzoeken we wat jouw specifieke ‘mindset’ is rondom de geboorte.

  

Sessie 2: verliefd worden op je baby; ouderschap vóór de geboorte; voorbereiding van geest en lichaam

Wist je dat een baby al na 3 maanden kan zien en na 5 maanden kan horen. Hierdoor kan je tijdens je geboorte al contact maken met het kindje in je buik. Hoe doe je dat op een effectieve manier en waarom is dit belangrijk? Door je vertrouwd te maken met ademhalingstechnieken en massagetechnieken leer je ontspannen waardoor er endorfine vrijkomt in je lichaam. Dit is de natuurlijke pijnstiller van ons lichaam.

  

Sessie 3: gevorderde visualisaties en verdieping

Visualisatie is een krachtig middel om doelstellingen te bereiken. Het wordt gebruikt door sporters en veel succesvolle mensen. Door ontspanningsoefeningen te combineren met visualisatie leer je negatieve gedachtes los te laten. Het resultaat is dat je nog beter gaat vertrouwen op je lichaam, op je partner en op de zorgverleners die je bijstaan.

 

Sessie 4: overzicht en samenvatting van de geboorte

Een vrouw haar lichaam is gemaakt om leven op aarde te zetten. Het gaat om een samenspel van de baarmoeder, de hormonen en de baby. Een wonderlijk mysterie! In deze les bespreken we het begin van de bevalling en het verloop van de openingsfase. Ook gaan we verder in op de rol van de partner tijdens de bevalling.

 

Sessie 5: de geboorte, de grote finale en binding 

Dan is het zover. De tijd is aangebroken om je baby te verwelkomen in deze wereld en met liefde te ontvangen. We gaan in op de laatste fase van de geboorte en de verwachtingen hierbij m.b.t. je lichaam en mindset. Je leert verschillende houdingen die je in de laatste fase kan gebruiken. Ook stoppen we niet bij de geboorte. Een baby heeft ook na de geboorte aandacht en liefde nodig. Wat is het dan juist dat je kindje nodig heeft om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving? Je leert hoe je de verbinding met je baby kan stimuleren en behouden.

Samengevat bevat de cursus:

 • werking van de baarmoeder 

 • zenuwstelsel en hormonen 

 • prenatale, perinatale en postnatale binding

 • ontspanningstechnieken

 • ademhalingstechnieken 

 • geboortevoorkeuren schrijven

 • massagetechnieken 

 • voeding en trainen van het lichaam 

 • werking van emoties en angsten op lichaam en het proces

 • houdingen tijdens de geboorte

 • het geboorteproces 

 • vierde trimester 

 • en nog véél meer!

Praktische informatie

Je volgt de cursus bij voorkeur met je geboortepartner en kan kiezen uit een groeps- of privécursus. De tijdsbesteding is als volgt:

 • Privécursus: vijf lessen van elk 2,5 uur

 • Groepscursus: vier dagdelen van elk 3,5 - 4 uur

Bij de groepscursus is er meer tijd voorzien, inclusief pauzes, om te verbinden met andere koppels op een prachtige locatie. De inhoud van de cursus is echter hetzelfde.

Wel proberen we de groepslessen klein te houden (4 tot 6 koppels). Je kunt het beste starten tussen de 20e en de 32e week van je zwangerschap.


Wat krijg je nog meer?

 • Het Boek ‘HypnoBirthing® the Mongan Method’ geschreven door Marie Mongan (NL)

 • Originele HypnoBirthing® ontspannende audio (NL)

 • Cursusmateriaal

 • Contact met cursisten via groepsapp (indien gewenst)

Moeder en Pasgeboren
Newborn baby holding mother hands in hea

Een geweldige locatie!

Voor de groepscursus gebruiken we de locatie van WellMinded BV in Den Hout. Dit is een prachtige plek waar je helemaal tot rust kan komen.

Hier staat de tijd echt even stil en focus je volledig op de mentale en fysieke aspecten van de zwangerschap. 
 

Team-Wellminded_Websize-4-1-scaled.jpg
2024-01-21.jpg

De zwangerschapscursus volgen in groepsverband heeft nog een grote meerwaarde. Je maakt een verbinding met andere koppels waar je van elkaar leert en ervaringen deelt.

Tijdens pauzes of op het einde van een sessie kan je onder het genot van een kopje koffie of thee nog napraten met elkaar. Dit versterkt de kennis die je hebt opgedaan en geeft je wellicht nog andere inzichten. 

Vergoeding door zorgverzekering?


Ben je aanvullend verzekerd? Dan vergoedt jouw zorgverzekering vaak een deel van de kosten voor een zwangerschapscursus. Dit verschilt wel per verzekeraar en per pakket. De meest courante aanvullende verzekeringen vergoeden een bedrag van Euro 50,- tot 200,-.

 

Wij adviseren je om je vergoeding na te vragen bij jouw verzekeraar omdat dit nogal uiteenloopt.

Een handig overzicht van de vergoedingen is reeds gemaakt door de consumentenbond. 

Expecting

Aanbod HypnoBirthing®

aanbodHypnoB
locatiewellminded
bottom of page